FAQ

1När är det nödvändigt med massage?
Vid statiskt och monotont arbete (uppgifter som utförs stillasittande under längre perioder eller arbeten som är repetetiva) t.ex. kassör, vårdgivare, kontorister, förare. Vid spänningshuvudvärk.Vid muskulär smärta i kroppen. Vid inskränkt rörlighet. Vid återhämtningsperiod efter skada. Vid idrottsaktivitet. Vid lumbago (s.k. ryggskott), samt torticollis (s.k. nackspärr).
2Vad är skillnaden mellan vanlig massage och massageterapi?
Massageterapi, till skillnad från massage, inkluderar speciella tekniker för muskeltöjning, muskelavslappning, behandling av triggerpunkter och myofasciell smärtsyndrom.
3När ska man undvika massage?
Vid inflammation, feber, akut diskbråck och diskprotrusion, högt blodtryck. Vid behandling med kortison samt blodförtunnande läkemedel. Har man en av dessa besvär så ska man rådfråga sin läkare om det är ok att få massage. Det är inte heller rekommenderat att få messagebehandlingar under graviditetens första trimester. Rådfråga alltid din husläkare om du är osäker.
4Massage under graviditet och hur fungerar det?
Man kan ligga på rygg och få behandlingen på de delarna av kroppen terapeuten når. Det är mycket personligt men det kan även vara någon form av ryggmassage, då man använder vissa kroppspositioner, beroende på patientens rörlighet och kroppsbyggnad. Man kan alltid få massage på nacke, axlar, bröstmuskler samt armar.
5Kan mitt barn få massage?
Enligt rådande lagstiftning får barn behandlas f.o.m. 8 år.
6Hur lång tid bör en massagebehandling vara?
Det är mycket personligt. Vill man bara slappna av och få en förebyggande massage så är det bra att lägga 90 minuter för hela kroppen. Vill man ha massage på rygg bör det vara minst 30 minuter, och har man en specifik besvär då kan man bearbeta just det drabbade området i en halvtimme. Allt är mycket individuellt så en massagebehandling ska skräddarsys för den specifika patienten.
7Måste det göra ont vid en massagebehandling?
Nej. Det finns inget vetenskapligt bevis att en hård massagebehandling som framkallar smärta är mer effektiv. Det kan t.o.m. uppstå små muskel- och nervskador. Muskelvävnader börjar spänna sig och det kan leda till muskelkramp. Men har man inga större besvär i rörelseapparaten och vill ha hårdare massage går det bra att använda mer djupgående grepp. I vissa fall där man har myofasciell smärtsyndrom (t.ex. triggerpunkter) kan det kännas ömt i vissa punkter i muskulaturen, vilket är helt normalt.
8Kan jag få något råd om hur jag ska förbättra min hållning eller öka rörligheten i mina leder?
Ja, vid behov får du stretch och träningsövningar som du kan göra själv för att upprätthålla det resultat vi har nått vid massagebehandlingen.

Du är i goda händer....